
Efter att ha bott i Tanzania ett knappt halvår under min praktik för tre år sedan så hann man upptäcka massor av ny intressant mat. Mat som blev standard där försvann när man kom hem,
och det är inte alls samma sak när man försöker laga det själv.
Dessutom är det så mycket intrycken runt omkring som gör det.
Som när Victoria och jag gått upp tidigare för att hinna cykla bort till den där gatan där de godaste chaptis (bröd) och maharagewe (bönor) till frukost innan praktiken. De är alldeles nybakta och luften är fortfarande lite fuktig efter natten och böneutropet från moskén bredvid har precis slutatt och lugnet infinner sig igen.
Eller som att stanna till på Forodahni Food Garden efter praktiken och dricka ett glas nypressad mangojuice. Lite lagom trött efter en dag full av intryck och lite lagom klibbig om ryggen efter svetten en 30 gradig dag.
Att då få känna svalkan och sötman från juicen känns oslagbart.
Eller det som kom att bli fredagsmyset; Stadens bästa katchata (en nötkaka) från den lilla butiken på hörnet några kvarter bort. Att först stanna till hos Komando, gubben som kan allt om staden och gärna bjuder oss på något nytt recept, för att äta middag. Komando som berättar om någon nyhet eller tipsar oss om något nytt ställe att upptäcka i staden. Därefter leder vi cyklarna mot butiken och köper några kakor som lindas in i tidningspapper och vi drar oss sedan bort till det enda lugna stället i staden och kollar ut över havet och solnedgången
mumsandes på vårt tanzanska fredagsmys.
Så nu när jag är tillbaka hoppas jag på att åtminstonde hinna smaka några av våra gamla favoriter.
0